23. tammi, 2015

Eloa ja oloa - fasiliteettejä

Olemme Camping Fuengirolassa ”kausiasukkaina” joulukuu-huhtikuu. Tämä camping on ns. kahden ** tähden alue eli vaatimaton, mutta suosittu. Huugoon on kytketty 230 V ja laajakaista kaapelilla. Raikasvesisäiliön saan täytettyä helposti campingin verkostosta omilla vesiletkujärjestelmilläni. Lähimpään vesipisteeseen on 10 metriä.

Sähkötarjonnassa on toivomisen varaa. Sulake on vain 6-ampeerinen, jonka läpäisemä virta ei anna riittävästi tehoa. Huugon lämmityksen (siis lämpökattilan) tarpeen voin säätää 1-2-3 kW:n energialle ja käytän nyt 1 kW. Kun käynnistän espressokeittimen, sammutan lämmityksen. Hiustenkuivaajaa en voi käyttää, koska sen teho on liian suuri suhteessa sallittuun virtamäärään. Tällaisten asioiden kanssa oppii elämään kokemuksen myötä.

Sähköasioista vielä. Sellaiset campingit, joissa sulakkeet riittävät, edellyttävät matkailuautossa olevaa kiinteää kulutusmittaria. Asennutin sen Hymercenterissä (180 €), mutta vielä en ole kohdannut suurta tarvetta mittarille. Punkaharjulla 2014-kesällä kahden vuorokauden energiakulutukseni maksoi 7 euroa, kun ilman mittaria se olisi ollut 10 euroa.

Harmaavesi. Yllä mainitsin jo miten helposti saan raikkaan veden. Juomaveden ostan muovikanistereissa a` 5-7 litraa. Harmaavedelle, jolla tarkoitan suihkun, kph:n ja keittiön vesiä, on Huugossa tilaa 150 litraa. Se täyttyy nopeasti, koska hyödynnän Huugon hyviä peseytymistiloja 1-2 kertaa päivässä. Fuge-campingillä on useita siistejä palvelupisteitä, joissa on suihkumahdollisuus, mutta ne ovat kylmää kivilattiaa ja ilman lämmitystä, joten nautin Huugon faciliteeteistä, ja siksi säiliö täyttyy nopeasti. WC-asiat hoidan campingin vesikloseteissa, joten ei tarvitse tyhjennellä Huugon wc-kasettia.

Harmikseni campingin harmaaveden poisto on Huugon sijaintiin nähden yläviistoon. Tyhjennän poistovedet manuaalisesti ämpärillä 1- 2 kertaa viikossa. Hyötyliikuntaa.

Aamiaisen valmistan aina Huugon keittiössä. Sitä en voi ymmärtää, miksi matkailuautoissa (lähes aina) on kolmen levyn liedet, kaksi levyä riittäisi, ja siten pöytätilaa olisi enemmän. En ole vielä milloinkaan tarvinnut – kotonakaan – kolmea yhtäaikaista kuumaa levyä liedellä. Aamiaisen nautin aina ulkona Huugon markiisin alla.

Erilliset suihkutila ja kph ovat osa mukavuutta, joskin ne aiheuttavat lisää pituutta matkailuautoon (ehkä hintaankin), mutta se on käytännössä todella toimivaa. Katso pohjapiirros Hymer Tramp CL Hymercenterin sivuilta.

Yönukkumisessa käytän olohuoneen yläpuolella olevaa lift-vuodetta. Lasken sen alas levolle mennessäni. Joka ilta huomaan, miten nautin hyvästä patjasta, jonka joustavuus ylittää Helsingin kotini ns. asko-bonnell-tason. Tosin on oma vaivansa siirtyä ylös (etuistuinten kautta),  ja samalla järjestely estää olohuoneen käytön. Integroiduissa malleissa lift-vuode laskeutuu ohjaamon päälle, mutta puoli-integroidussa (kuten Huugo) vuoteen sijainti on asunto-osan keskellä. Ylös-alas-liike hoituu sähkömoottorilla vaivatta.

Varsinaisessa makuuhuoneessa takana olen järjestellyt toisen pitkittäisvuoteen tilalle kirjaston. Siellä on 30 lukuromaania, aikakauslehtiä, tietotekniikan varusteita mm. tulostin ja valokuva-albumeita, laturit keskitetysti tabletille, puhelimelle, kameralla, videolle, kannettavalle ict-laitteelle, jota nytkin naputtelen.

Toinen pitkittäisvuode on – aah – iltapäiväunien paikka…!

Säilytystilojen riittävyyttä epäilin ennen matkaani. Mutta Ordnung muss sein!. Kun jokaiselle esineelle, asialle on oma paikkansa ja niitä noudattaa, ei synny kaaosta eikä ahtauden tunnetta. Minulle on mieluista huomata, miten hyvin tilaa riittää, siis uskomatonta – kiitos Hymer-logiikan, kaikelle on paikkansa.

Seuraavalla kirjoitussesiollani kerron Huugon varustetasosta ja pienistä puutteistakin, ja löytyy Huugosta muutama tehtaan toteutuskömmähdyskin, esim. teeveen paikka, mutta niistä lisää seuraavassa päivityksessä.

jm 22.1.2015