15. touko, 2018

Sveitsin Arosassa

Genevestä matkaa on tänne Arosan alppikylään 500 km. Matka sujui upeita valtateitä ajaen. Olisin voinut valita pienet tiet, mutta ajoaika olisi lisääntynyt kolmella tunnilla.

Hyvin löysin CHUR-kaupungin (lähellä kuuluisaa bisnesskaupunki Davosia ), mutta sitten eksyin. Ajoin mielettömän kapeita, jyrkkiä ja tosi mutkaisia solateitä 60 km, kunnes tajusin olevani väärässä suunnassa. Rouva navigaattori menetti äänensä, ja laite itse näytti usein "ei yhteyttä satelliittiin".

Saavuin Lenzerheide-kylään. Kahvilasta sain ajo-ohjeita ja toki kaffeet ja eine appfelstrudel/torte mit Sahne. Ajo takaisin Churiin. En ymmärtänyt että kartoissa mainittu Chur on täällä schwuzin kielellä Cun.

Arosa löytyi. Ihmeellisiin paikkoihin ihminen on teitä rakentanut. Uskomatonta jyrkkyyttä nousuin ja laskuin 1700 metrin korkeuteen.

Miksi Arosa? Isotätini eli isoisäni Bruno Johanneksen sisar maisteri (saksan ja ranskan filologia) Helmi Sofia on asunut täällä 1920-1925 hoidattamassa keuhkotulehdustaan. Arosan ilmanlaatu oli tuolloin kuuluisa terveydenlähde. Minulla on isotädin jäämistöstä Arosa-aiheisia esineitä sekä suvun hallussa olevia tädin lähettämiä kirjeitä kotiin Poriin Mammalle. "Rakas Mamma, voisitteko kertoa Pappalle, että pianotuntini pitäisi maksaa -- rahalähetystä nöyränä odotan --." Ruotsalainen runoilija Edith Södergran oli Helmin ystävä, josta hän kirjeissä mammalle kertoi "miten älykäs ihminen --".

Nyt säät saavat ratkaista, viivynkö Arosassa päivän tai kaksi. Nyt on rankkaa sadetta ja lämpöä vain 8 astetta.