18. heinä, 2014

ARS Auttoinen ja Padasjoen Mainiemi

ARS Auttoisissa oli nyt 6. kesänäyttely.

Auttoisista siirryimme kahdeksi päiväksi Padasjoen Mainiemeen, josta leirikuvia löytyy Foto-sivuilta.

ARS Auttoinen sijaitsee Lahti–Jämsä-tien läheisyydessä Padasjoen korkeudella. Osoite on Keinuhongantie 17, Auttoinen. ARS Auttoinen on jo muutaman vuoden ollut avantgardisti suomalaisessa nykytaiteen kesäkatselmuksissa. Galeristi/kuraattoreina ovat Kati Joki ja Teemu Salonen – upea pariskunta.

Vanhaan kyläkouluun on remontoitu oivalliset ja kivalla tavalla rosoiset näyttelytilat, joita on kellareista ylös ullakolle sekä pihapiiriin. Tämänvuotisen näyttelyn nimi on Tyhjä täyttää täydempää. Useat teokset edustavat installaatiota ja ready made -genreä.

Teoksia on 20 taiteilijalta. Tässä muutama poiminta.

Teemu Korpela. Upealla sivellintekniikalla (öljy kankaalle) toteutetut freskomaisen isot teokset, joiden asettelu, jota myös ripustukseksi voisi ilmaista, on henkeä salpaavalla tavalla toteutettu. En kerro tarkemmin, vaan teosten löytämiseen/tunnistamiseen teosluettelon maininnat ”iso laatikko”, ”pieni laatikko” viittaavat sijoittelun toteutukseen.

Simo Ripatin lanka/langaton-installaatio Tyhjä  harhauttaa katsojansa näkemään langan valona, siivilöitynä valona. Hieno.

Tiia Matikaisen keramiikkatyöt seinillä, kuten Sortuma, Muuri, Varjo, Menneisyyden aave, vievät ajatukset globaalisti sorrettuihin, syrjittyihin kansalaisiin tai katsojan omiin traumoihin tai ”kaapissa”-neurooseihin.

Paavo Halosen monimateriaali-installaatiot ovat rikkaita ilmaisussaan ja tarinoita kertovia (esim. Maija ja Eno), kunhan malttaa pysähtyä pohtimaan eri esineiden merkitystä kokonaisuudessa tai ”vain” esineenä oudossa yhteydessä kuten veitsiä lyötynä jakkaraan teoksessa Hengellisiä lauluja osa 2.

Antti Oikarinen, Tyko Elo ja Teemu Salonen aiheuttivat teoksillaan Taidesilmään hurmoksellisen taiteeseen heittäytymisen riemun: ”Hei, tää ei oo tosi, kato, vau miten kekseliäs ja sairaansiisti toteutus”.

Antin oivalliset, liikuttavan vähäeleiset mdf-levystä tehdyt esineet, joista yksi oli saanut signaalikyltin ”Varo taideteosta”. Tosi asiassa se oli varoitus, mutta mielestämme kuului osaksi teosta, ainakin mielikuvissaan katsoja voi saada sähköiskun. Mene ja katso, mutta älä koske!

Tyko. Valtava väripläjäys. Maalauksia seinänkokoisille messumatoille sekä roiskeita ja muotoja uretaaniveistoksissa. Tyko aloitti kipsillä, vaihtoi silikoniin ja nyt uretaanivaahdosta syntyy Tykon käsissä mm. Gorno rex pönötys ja Gorno Comitus -teokset. Taidesilmä osallistui. Tuli ihan pakottava tarve päästä sisälle teosten maailmaan. Katso kuvat.

Teemu (taiteilija/kuraattori/muotoilija/) esitteli peiliteoksillaan komeita muotoja ja rosoista, ajan patinan raapimaa peilipintaa /tai/ katsojan tulkinnassa syntyviä rosoja. Sileään peilipintaan heijastuukin katsojan mielen raapaisut. Nyt (tätä kirjoittaessani) olen ihan varma, että peilithän olivat sileitä, puhtaita. Erään peiliteoksen nimi oli Pelkuri ja kun katsoin, liikahti näkymä rosoiseksi. Katso kuvat.

Kahvila Cafe Le Fönster on myös tilateos. Se oli rakennettu vanhoista navetan ikkunoista ja lukemattomista hylätyistä ovista. Katso kuvat.

Kuvissa pidättäydyn näyttämästä teoksia, koska ne pitää kokea eikä vain katsoa kuvina. Onnittelut Katille ja Teemulle tämän kesän näyttelystä ja menestystä jatkossakin.

Katso kuvat Fotoja huugosta -sivuilta!

Jmk.