Helteistä matkailua

24. heinä, 2014

Löytyykö kartano?

Huugo matkasi 19.7.2014 Helsingistä Ristiinaan, joka n. 40 km ennen Mikkeliä, ja sieltä löytyi kuin löytyikin Löydön kartano, joka on erikoistunut tilaustapahtumien järjestämiseen ja juuri sellainen päärakennuksessa olikin ko. lauantaina: häät ja vieraita oli 110.

Löydön camping on kartonosta puolen kilometrin päässä oleva pieni ruohikkorinne, jossa on koivikkoa, sähköpistokkeet, rantasauna ja hyvä uintimahdollisuus Löydynlammessa.

Tilaussauna on kelohonkahirsinen ja antoi hyvät löylyt. Sauna toimii sähkökiukaalla, mutta tarvittaessa sähkön lisäksi voi erillisessä sisään lämpiävässä uunissa polttaa puita ja saada siten savusaunan vivahteita löylyyn.

Savonlinassa balettia

Ristiina - Juva - Savonlinna -matka-ajoa ja siten Huugo kaarsi Savonlinnaan iltapäivällä. Leiripaikaksi valikoitui jäähallin matkaparkki, jossa on 48 h -pysäköinti. Tämä oli helppo ja vaivaton ratkaisu. Sähköpistoketta ei ollut, mutta akuvirralla pärjäsimme.

Paikallisliikenteen ensimmäinen palvelu

Ja eikun Paikallisliikenteellä/Lokaltrafikilla keskustaan noin 3 km ja myöhäinen lounas ravintola Majakassa.

Paikallisliikenteen toinen palvelu

Illaksi piti päästä Olavinlinnaan. Olin kesäjuhlavassa asussa pikkutakilla. Ajoin musta (asuun tietenkin sopimaton) kypärä päässäni suoraan Olavinlinnan kupeeseen. Tavoitteena oli katsoa Balettigaala, jonka oli tuottanut pietarilainen Dance Open -organisaatio ja Savonlinnan oopperajuhlat. Balettiesityksen jälkeen tein muutaman kruisailukierroksen kaupungilla ja sitten ajo Huugon luokse.

Helteistä lomailua Punkaharjulla

Huugo nousi jo keskipäivällä (20.7.2014) Punkaharjun mäkiä, ja siten löytyi Hepokatti, jossa sai maittavan keittolounaan. Hepokatin camping oli (vain) heinäpelto, mutta saimme opastuksen Rantakattiin, jossa on Maatilamatkailu Mannilan camping Vaherlahdessa. Se oli oivalinen paikka lepoon, virkistykseen ja ennen kaikkea uintiin Puruveden kirkkaassa ja syvässä vesistössä.

Huugon paluumatka päätyi kotiin 23.7.2014 klo 22. Tavaroiden purkua, ja samalla iloisia naapureita osui paikalle. Huugo kumarsi, ja niin Maija ja Maija-Liisa saivat opastuksen Huugon fasiliteeteistä.

Katso tähän matkaan liittyvät kuvat Fotoja huugosta -osiosta albumissa Oopperaan (7.).

Jmk.

18. heinä, 2014

ARS Auttoisissa oli nyt 6. kesänäyttely.

Auttoisista siirryimme kahdeksi päiväksi Padasjoen Mainiemeen, josta leirikuvia löytyy Foto-sivuilta.

ARS Auttoinen sijaitsee Lahti–Jämsä-tien läheisyydessä Padasjoen korkeudella. Osoite on Keinuhongantie 17, Auttoinen. ARS Auttoinen on jo muutaman vuoden ollut avantgardisti suomalaisessa nykytaiteen kesäkatselmuksissa. Galeristi/kuraattoreina ovat Kati Joki ja Teemu Salonen – upea pariskunta.

Vanhaan kyläkouluun on remontoitu oivalliset ja kivalla tavalla rosoiset näyttelytilat, joita on kellareista ylös ullakolle sekä pihapiiriin. Tämänvuotisen näyttelyn nimi on Tyhjä täyttää täydempää. Useat teokset edustavat installaatiota ja ready made -genreä.

Teoksia on 20 taiteilijalta. Tässä muutama poiminta.

Teemu Korpela. Upealla sivellintekniikalla (öljy kankaalle) toteutetut freskomaisen isot teokset, joiden asettelu, jota myös ripustukseksi voisi ilmaista, on henkeä salpaavalla tavalla toteutettu. En kerro tarkemmin, vaan teosten löytämiseen/tunnistamiseen teosluettelon maininnat ”iso laatikko”, ”pieni laatikko” viittaavat sijoittelun toteutukseen.

Simo Ripatin lanka/langaton-installaatio Tyhjä  harhauttaa katsojansa näkemään langan valona, siivilöitynä valona. Hieno.

Tiia Matikaisen keramiikkatyöt seinillä, kuten Sortuma, Muuri, Varjo, Menneisyyden aave, vievät ajatukset globaalisti sorrettuihin, syrjittyihin kansalaisiin tai katsojan omiin traumoihin tai ”kaapissa”-neurooseihin.

Paavo Halosen monimateriaali-installaatiot ovat rikkaita ilmaisussaan ja tarinoita kertovia (esim. Maija ja Eno), kunhan malttaa pysähtyä pohtimaan eri esineiden merkitystä kokonaisuudessa tai ”vain” esineenä oudossa yhteydessä kuten veitsiä lyötynä jakkaraan teoksessa Hengellisiä lauluja osa 2.

Antti Oikarinen, Tyko Elo ja Teemu Salonen aiheuttivat teoksillaan Taidesilmään hurmoksellisen taiteeseen heittäytymisen riemun: ”Hei, tää ei oo tosi, kato, vau miten kekseliäs ja sairaansiisti toteutus”.

Antin oivalliset, liikuttavan vähäeleiset mdf-levystä tehdyt esineet, joista yksi oli saanut signaalikyltin ”Varo taideteosta”. Tosi asiassa se oli varoitus, mutta mielestämme kuului osaksi teosta, ainakin mielikuvissaan katsoja voi saada sähköiskun. Mene ja katso, mutta älä koske!

Tyko. Valtava väripläjäys. Maalauksia seinänkokoisille messumatoille sekä roiskeita ja muotoja uretaaniveistoksissa. Tyko aloitti kipsillä, vaihtoi silikoniin ja nyt uretaanivaahdosta syntyy Tykon käsissä mm. Gorno rex pönötys ja Gorno Comitus -teokset. Taidesilmä osallistui. Tuli ihan pakottava tarve päästä sisälle teosten maailmaan. Katso kuvat.

Teemu (taiteilija/kuraattori/muotoilija/) esitteli peiliteoksillaan komeita muotoja ja rosoista, ajan patinan raapimaa peilipintaa /tai/ katsojan tulkinnassa syntyviä rosoja. Sileään peilipintaan heijastuukin katsojan mielen raapaisut. Nyt (tätä kirjoittaessani) olen ihan varma, että peilithän olivat sileitä, puhtaita. Erään peiliteoksen nimi oli Pelkuri ja kun katsoin, liikahti näkymä rosoiseksi. Katso kuvat.

Kahvila Cafe Le Fönster on myös tilateos. Se oli rakennettu vanhoista navetan ikkunoista ja lukemattomista hylätyistä ovista. Katso kuvat.

Kuvissa pidättäydyn näyttämästä teoksia, koska ne pitää kokea eikä vain katsoa kuvina. Onnittelut Katille ja Teemulle tämän kesän näyttelystä ja menestystä jatkossakin.

Katso kuvat Fotoja huugosta -sivuilta!

Jmk.

 

 

1. heinä, 2014

Keuruun ABC-matkaparkissa reitillä Virtasalmi - Pori. Huomaa trailerin kuorma.

Osmox eli Porsche Boxster S piti saada mukaan. Virtasalmen Motoparkissa oli Porsche Club Finland PCF:n rata-ajon koulutustilaisuus. Vain ajamalla oppii, siksi Osmox mukaan. Koko reitti oli Hki- Virtasalmi- Keuruu- Pori (äitienpäivä) - Hki.

Aisapainon suhteen olin tarkkana. Hymer Centerissä opastettiin, että koukkuun kohdistuva peräkärryn aisapaino pitää olla rajoissa 50 - 80 kg.

Jouduin pari kertaa matkan aikana siirtämään kuormaa. Ensin traileri oli takapainoinen ja se aiheutti Huugoon levottomuutta. Hyvä "mittari" oli se, kun trailerin telin renkaat näyttivät yhtä kuormittuneilta.

Matkalla (jo alkumatkasta) ihmettelin, miksi traileri näkyy enemmän oikeasta sivupeilistä. Tulkitsin sen niin, että traileri on ns. ajokoira, joka kulkee vinossa. Kärry itse asiassa oli aika kulunut ja koliseva.

Syy vinouteen selvisi Hymer Centerissä parin viikon kuluttua. Katso kuvia Huugon tekniikkaa -kuva-albumista. Albumi löytyy Fotoja Huugosta -osion alta.

jmk.

 

1. heinä, 2014

Kohteina kesäkuussa oli

- Mäntän kuvataideviikot, Hetkinen-näyttely Pekilossa
- Honkahovi Mäntässä
- Serlachius museot, uusi Göstan paviljonki, SuperPop-näyttely ja kartanossa Serlachius-säätiön kuvataidetta mm. Suomen kulta-ajalta
- Mäntän kirkossa Kaarina Kaikkosen suurteos Totuuden henki
- Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla, 25 v -juhlanäyttely.

Toukokuussa kohteemme oli Sara Hildenin taidemuseo Tampereella, upea näyttely Andy Warhol, An American Story.

Katso fotosivuilta kuvakoosteet näistä kohteista. Huomaa kommentointimahdollisuus ja tykkäämiset.

jmk.